Er is een tijd van komen…

…En een tijd van gaan.
Het leven bestaat uit keuzes maken. En ook al doet het soms een beetje pijn, er zijn beslissingen die je op een bepaald punt in je leven of carrière móet nemen.
Bij mij is die tijd nu ook aangebroken…

Zoals de meeste mensen wel weten, schrijf ik.
Ik schrijf al acht jaar, (Al veel langer, maar andere mensen kunnen het sinds acht jaar ook lezen) en in acht jaar kun je blijkbaar een hele hoop bijleren. Pas op het moment dat je dat eerste boek in je handen hebt en tijdens het lezen denkt: ‘Oei…’ merk je hóeveel je in die tijd bij kunt leren.

2017 was een ontzettend goed jaar voor mij.
Ik had kennismakingsgesprekken bij verschillende grote uitgevers en mijn vroege boeken kwamen ter sprake. ‘Het is niet echt goede reclame, als je hiermee verder wil,’ zei een van hen. Ik kon eigenlijk niet anders dan haar gelijk geven. Dus heb ik een paar weken geleden de eerste drie boeken uit de verkoop gehaald en mijn contracten laten ontbinden.

Ik was helemaal tevreden. Tot ik een paar dagen later mijn ‘Eigen beheer’ boeken waar ik zo trots op was in mijn handen had. Flarden van workshops die ik in de tussentijd heb gevolgd schoten door mijn hoofd, en de woorden van schrijfcoach/redactrice Maria op mijn laatste manuscript dansten voor mijn ogen. Met wat ik in de laatste twee jaar heb ‘bijgeleerd’ zijn ook deze boeken niet meer goed genoeg.

Na een kort overleg met mijn uitgever wist ik het zeker. Een ‘slecht’ (=Minder goed) boek haalt een schrijver omlaag. Iemand die een slecht boek leest, koopt geen tweede boek van die auteur meer. En dus heb ik vandaag met pijn in mijn hart besloten ook die twee boeken uit de verkoop te halen. Ik ben er heilig van overtuigd dat elk boek, op het moment dat ik het schreef het beste was dat ik kón schrijven. Ik ben ook apetrots op ál mijn boeken. Maar het is tijd voor een volgende stap, en daarvoor moet ik helaas afscheid nemen van de meeste van die schatjes.

Er komen nieuwe schatjes!
En wie weet zien we deze schatjes op een of ander manier, herschreven of in delen, ook ooit nog eens terug… maar voor nu heb ik besloten het advies van die uitgevers (Die weten waar ze het over hebben…) op te volgen en afscheid te nemen. Ik hik hier al een tijdje tegenaan maar nu ik de keuze gemaakt heb ben ik wel ‘opgelucht’.

Niet getreurd: In 2018 komt er een ‘Lesbische bundel’ bij Tinteling Fem met een verhaal van mij erin. Mijn lesbische sprookjesserie komt eraan. Ik sta in een omnibus van Zomer en Keuning. Er komt een Young adult bij Kabook aan, en bij Ellessy een feelgood in het najaar, en je kunt nog altijd mijn ‘Lot uit de loterij’  serie van Tinteling Romance kopen. Meer dan genoeg dat wél goed genoeg is. (Voor nu… )
2016-05-03-12-24-30

 

4 gedachten over “Er is een tijd van komen…

  1. melissasbookworld

    Oehh, moeilijke beslissingen Tamara, heel dapper van je!!
    Het zijn wel beslissingen die dan inderdaad hopelijk heel positief zijn voor je toekomstige carriere. Ik wens je echt alle geluk toe en ben onwijs nieuwsgierig naar je nieuwe schatjes die komen gaan!

  2. Tamara Haagmans Bericht auteur

    Het is niet het eerste boek dat ze uitgeven, en ze weten waar ze het over hebben. Ik wil verder, en daar horen ook niet zo leuke dingen als dit bij.

    Dank je voor je lieve reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>