Het einde van ‘ Ares ‘

De laatste week kon je er niet omheen: Ares. Een Nederlandse Netflix original, en nog in mijn favoriete genre ook.  Ik wist dat natuurlijk weer niet, en was alleen thuis toen er een reclame voorbij kwam. Ik klikte hem aan, en keek alle acht afleveringen nog voor mijn man thuis was.
Wil je Ares nog gaan kijken, lees dan niet verder. Heb je het wel gezien? Dan zie je hier hoe ik de serie heb geïnterpreteerd.

Laat ik beginnen dat ik een van de mensen ben die er wél over te spreken is. Ik heb bijna voornamelijk negatieve reacties gelezen, en daar ben ik het niet mee eens. Ja, het is misschien een beetje moralistisch, en ja, er zitten wat losse eindjes aan, maar kom op!! Hoe wil je anders zo’n serie aan de nachtwacht koppelen?  Maar vooruit. Je komt hier niet voor koffieklets: Hier is mijn ‘uitleg’

Wat ik als eerste wil zeggen, is dat ik die oude vrouw ook niet helemaal kan plaatsen. Ik dacht in eerste instantie dat zij iets is dat Hans Kesting (De grote baas, vader van Carmen, zelf president geweest toen hij nog jong was.) bedacht heeft om het kwaad een gezicht te geven. Als hij als jonge jongen met de moeder van Rosa bij Ares staat zie je diezelfde oude vrouw ook al.  Er is iets dat me is ontgaan, of misschien is het helemaal niet genoemd. Maar goed, wat ik níet snap heb je zo weinig aan.

Die zwarte rotzooi in die put. De ‘doofpot’. Zwarte smurrie die de leden van Ares ‘ophoesten’ als ze iets hebben gedaan waar ze zich rot over moeten voelen. Iets dat niet door de beugel kan. Het heet niet voor niets de doofpot. Jongens/meisjes spugen het uit, voelen zich weer helemaal prima, lekker doorgaan met wat je doet. Iets dat al honderden jaren zo is, al sinds -Jawel!- de gouden eeuw, waar slaven -Daar is het moralistische dingetje al- op VOC schepen zaten. Slaven die door voorouders van zowat elk Ares-lid werden ‘gebruikt’.  (In het begin scheppen ze op over hun voorouders op de nachtwacht.)  Dat schuldgevoel ligt dus aan het begin van die zwarte poel. Hoe ze dat ooit ontdekt hebben, daar wil ik  niet eens over nadenken. ‘Laat ik eens een bal zo groot als een ganzen-ei ophoesten en in die put spugen, kijken of ik me dan beter voel.’

Rosa’s vriend raakt die rotzooi aan en zijn vingers worden zwart. Hij is ‘besmet’ en vanaf dat moment krijgt iedereen die hij aanraakt (En die z’n schuldgevoel in die zwarte put heeft gespuugd…) z’n schuldgevoel weer terug. Behalve Rosa. Hoe dat werkt moet je mij ook niet vragen, ik heb de serie niet bedacht. Maar dat is teveel voor ze en dus worden ze gek en/of plegen ze zelfmoord. Rosa’s moeder heeft ook in Ares gezeten, is suïcidaal dus ik ga ervan uit dat haar schuldgevoel ook de overhand heeft gekregen nadat ze uit Ares is vertrokken. (Voor de vader van Rosa?) Kijk zelf maar: Mensen die echt iets verkeerds hebben gedaan plegen allemaal zelfmoord in afl 8. Mensen die niets hebben gedaan, onschuldigen, partners van leden, die rennen naar buiten en ontsnappen aan de gekte. Carmen ontsnapte ook… (Was trouwens echt een vreselijke ‘opgave’ wat zij moest doen om president te kunnen worden. Gatver!)

Rosa doet heel verkeerde dingen, maar ze spuugt ook meteen alle haar schuldgevoel uit -Dat meteen de ‘doofpot’ ingaat-. Waarom kan zij dat wel, en anderen niet? Geen idee. Maar juist omdat zij geen geweten, en een enorme dosis ambitie lijkt te hebben, zelfs haar vriend doodsteekt om de president te kunnen worden, blijft ze doorgaan. Iemand vermoorden? Bweurk. Oké Ik kan weer verder. Ik doe iets verkeerds? Bweurk… Oké ik kan weer. Als ze in die rotzooi springt en later pikzwart haar vader omhelst zie je dat ze niet meer zichzelf is: Ze is gewoon het ‘slecht’. ‘The evil’
Waarom? Ik heb echt geen idee. Misschien was ze altijd al voorbestemd om dit te doen. Waarom ‘wist’ Jacob dat er iets niet klopte en hoezo kwam Rosa toch in die groep terecht? Waarom liet ze haar moeder in de steek terwijl die haar duidelijk nodig had, en waarom keek niemand er raar van op dat ze ineens ergens ging wonen, nieuwe kleren kreeg en heeft niemand het over betalen? Waarom hangen ze dag en nacht in het rijksmuseum rond? En en en… Hoezo hakt Jacob die muur kapot om iets vrij te laten waarvan hij niet weet wat het is?

ARGH!

Kortom:  Veel losse eindjes en ik zit watertandend te wachten op een deel 2, wat de rest van de wereld er ook over denkt. Ik heb me geamuseerd en kom op: het waren 8 afleveringen van een half uur. Vier uur van mijn leven. Twee slechte films en ik was ze ook kwijt geweest… Nou, laten we hopen dat je hier iets aan hebt. Heb je nog aanvullingen? Laat ze vooral achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>