Hoe ik heel per ongeluk de perfecte titel bedacht

16069
Ik ben al een aantal weken op zoek naar een titel voor het boek dat in Juni 2018 uitkomt bij Kabook Uitgevers. De meest idiote dingen vlogen over en en weer en uren brainstormen bracht ons niet dichterbij een titel.

Tot gisteravond…
Met mijn redacteur heb ik echt uren  zitten chatten. Zij noemde wat er in haar hoofd opkwam, en ik noemde wat er in het mijne rondzweefde. Ik riep ‘Nee joh, dat is net een bouquetromannetje’ en zij keurde geen enkele van mijn opties goed. Zij houdt van John Green achtige titels en ik eh.. niet.  Lijstjes vol titels, en niet één waarbij ik een ‘YES!’- moment had.
Ik zeurde over ‘Hoe je verliefd wordt op een zwerver die in de bosjes woont’ en ‘De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’  en zij zwijmelde over ‘Schildpadden tot in het oneindige.’ Er zijn volgens mij op de hele wereld geen twee mensen wiens meningen zo ver uit elkaar lagen als die van Tamara en mij.

Ik noem het boek inmiddels al weken: ‘Mijn Kabook-boek’. Dat kan echt niet, het moet een titel hebben die mensen kunnen onthouden, en opschrijven.
Gisteravond stuurde ik Tamara het gecorrigeerde bestand terug, zoals elke avond, en ik voegde er een paar regels bij. ‘Ik denk nog steeds dat die-en-die titel wel heel goed erbij past.’  Vanochtend een mailtje terug: JA! Dat is hem!  We stuurden het direct door aan de uitgeefster, en meteen weer een bericht terug: Ja! Helemaal goed!  Ik begreep er niets van. Ik had die titel toch al een maand geleden in een van mijn brainstormsessies genoemd? Waarom nu ineens wel dan, en toen niet? Tamara wist het zeker: Deze titel was zo perfect voor dit verhaal en de doelgroep, als ik die genoemd had zou ze dat echt nog weten.
Dus ging ik terug naar het gesprek waar ik de titel genoemd had. Tussen alle computergerelateerde termen van die avond zag ik ‘Reset’ (Moet ik eerlijk toegeven: Die suggestie had ik niet bedacht) staan.
En ‘Game over.’  ‘Herstart’.  Allerlei computer en gametermen, maar deze niet.

Na wekenlang over een weer mailen, na zeker tweehonderd verschillende titels die het allemaal niet geworden zijn omdat er minimaal één iemand het er niet mee eens was, heb ik blijkbaar de perfecte titel per ongeluk verzonnen….29313774_1844725602213552_203901100265837326_n

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>