Thomas Olde Heuvelt en zijn Echo.

Gisteren waren Patrick en ik in Amsterdam, voor de boekpresentatie van het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt, ‘Echo’. Omdat Thomas en ik dezelfde uitgever hebben (HAHAHA dit wilde ik zo graag eens een keer zeggen!) had ik een uitnodiging en dus vertrokken Pat en ik gistermiddag naar Amsterdam…9200000100730213De heenweg ging vrij rimpelloos, tot de TomTom begon te roepen ‘NAAR LINKS’ en er geen links was. De parkeergarage die ik thuis had uitgezocht was met geen mogelijkheid te bereiken. Na een bijna-aanvaring met een paar bierfietsen besloten we dat het veiliger was om maar gewoon de eerste beste garage in te rijden.  De presentatie was ongeveer 600 meter van de parkeergarage, en we moesten eerst nog iets eten. En Patrick bleek zijn telefoon te zijn vergeten in de auto. Dus Garage-Pakhuis-terug naar subway (ingang van garage!)-toch maar 300 meter verderop eten-terug naar garage voor telefoon- Pakhuis. Kilometer of drie hebben we toch wel gelopen voor we er ein-de-lijk waren. Heerlijk gegeten trouwens, ondanks dat ik eigenlijk geen kool verdraag heb ik het hele bakje echt Amerikaanse coleslaw helemaal opgegeten.

Inmiddels was het zeven uur, en omdat het pas om acht uur zou beginnen gingen we nog even buiten zitten. Ik keek naar rechts en zag Marjan van den Berg opduiken. Patrick is helemaal hysterisch verliefd op Marjan, dus dat was wel een leuke verrassing. Toen ik me voorstelde zei haar man ‘Oh, dus júllie zijn Patrick en Tamara!’ (Dat wil nooit veel goeds zeggen.)

Na een kort maar gezellig praatje was het tijd om over de smalle trapjes naar boven te gaan en plaats te nemen in de zaal. Ik hoefde het boek niet te kopen omdat ik al een gesigneerd exemplaar heb, dus die rij konden we overslaan. Lekker in de zaal zitten en kijken wie er allemaal zijn. Ik zag Herman Koch rondlopen, en verwonderde me nog een keer dat het vandaag de gewoonste zaak van de wereld leek dat ik tussen deze mensen in een zaal zat. Ik maakte een foto en helemaal per ongeluk stond Herman Koch daarop (foto 2). Foto 1 en 3 heb ik ‘gestolen’ van de uitgeefdirecteur van Luitingh sijthoff omdat ik zo onder de indruk was dat ik vanaf hier geen foto’s meer heb gemaakt. Als je goed kijkt kun je linksonder op foto 1 en 3 mijn  blonde hoofd zien… Het licht ging uit, er rolde een ziekenhuisbed naar binnen met een comapatiënt met de nodige special effects en toen was het begonnen…

Twee uur lang luisterde ik naar hoe Dick maas een praatje hield, hoe Thomas zelf voorlas en hoe iemand hem interviewde. Ik had het boek eergisteren gelezen, dus de meeste dingen die hij vertelde wist ik al, maar dat maakte het niet minder interessant. -Nee ik ga niet zeggen wat ie allemaal deed of zei, dan had je zelf maar moeten komen- Veel te snel naar mijn zin was het afgelopen. Bij het verlaten van de zaal spotte ik ineens Oli Veyn. ‘Wat leuk! We hadden het net in de auto nog over jou!’ (Wederom: Dat kan nooit veel goeds betekenen…)  De bar beneden was vrij klein, en er was een ENORME hoeveelheid mensen die allemaal iets van Thomas wilden, dus ik besloot dat we daar maar niet naar op zoek gingen. Ik wees mensen aan. ‘Weet je wie dat is? Oh en kijk wie daar staat!’  Patrick knikte maar braaf, maar ik geloof niet dat de namen Auke Hulst, Chinouk Thijssen en Angela de Jong hem echt iets zeiden, en zo wel: Hij is niet zo’n fangirl als ik.

Een uur lang kletste ik. Met mijn redacteur Hedda (Dit blijft echt zo vet om te zeggen!) praatte ik over Echo, over mijn eigen boek, over verfilmingen en over hoe leuk het was om er te zijn. Met Marjan over mijn aankomende boekpresentatie en met OIi over hoe ik dan een speech ging houden.  En toen moesten we alweer gaan. Patrick moest gewoon vroeg op om te werken en we moesten ook nog twee uur terug naar huis rijden. Dus ik nam afscheid, en bij het weglopen kwam ik natuurlijk weer mensen tegen die nog iets wilden zeggen. Maar als de uitgeefdirecteur van LS je een knuffel wil geven dan loop je niet weg, natuurlijk. -Zelfs ik niet.-

Ik kreeg ein-de-lijk Thomas in het oog. Nog steeds in het halletje, poserend voor foto’s, handtekeningen, knuffelend. ‘HEY, TAMARA!’ zei hij en zwaaide. En ik dacht: ‘Waaaah! Hij weet wie ik ben.’ (Duh, hij had me zelf uitgenodigd.) Kortom: ik was moe, en niet meer helemaal wakker. Ik gaf hem een snelle knuffel en zei dat ie moest opschieten met het volgende boek, en toen liepen we naar buiten. Arme Patrick, ik bleef maar blablabla-en over de mensen die ik had gezien en overenthousiast ideeën over mijn eigen presentatie over hem uitbraken. ‘Ik wil ook een bed met een bloedende man!!!’ (Beetje raar misschien bij een feelgood over een bruidsjurk)

600 meter later stonden we weer bij de parkeergarage. Ik hield mijn hart vast. Amsterdam. Dat kon nooit goed zijn. Het is maar goed dat ik van die nachtmerrie-ideeën had gehad, want daarom viel het uiteindelijk wel mee. (Ik heb ooit eens voor tv opnames onder het museumplein geparkeerd voor 2 euro per kwartier, en heb daar vier uur gestaan…)  De terugreis ging helaas niet zo vlekkeloos als de heenreis, want ineens was de A2 afgesloten en hebben we een uur lang rondjes gereden voor het eindelijk lukte uit die ‘lus’ te komen van afgesloten wegen en omleidingen. Via Arnhem richting Venlo en toen via de A73 terug naar huis. Na 3 uur en 20 minuten eindelijk mijn bed! (De nacht daarvoor was ook redelijk kort als je bedenkt dat ik Echo aan het lezen was en dat is niet bevorderlijk voor je nachtrust!) En nu we het daar toch over hebben: Een vijf sterren boek dat je MOET lezen, beter dan Hex, oneindig veel enger, smeriger, en geweldiger. En dat zeg ik heus niet omdat Thomas zo leuk is!

Vanochtend deed ik mijn ogen open op mijn matrasje. Een beetje stijf van al die uren in de auto, maar toch voldaan omdat het zo’n leuke avond was geweest met leuke mensen. Ik opende mijn mail en zie daar het volgende in mijn spammap zitten:
59903531_2440550692623990_6436791731882033152_n
Ik zei nog gisteren: Ik wil ook een gereserveerde plek! En wat denk je? IK HAD HEM GEWOON. (Ik zat er alleen niet op.) DUH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *