FAQ

Ik heb mijn hoofd zitten breken over hoe deze rubriek zou moeten heten. “Weetjes” of “Wist-u-datjes” of “Wat-je-altijd-wilde-weten-maar-niet-durft-te-vragen” en toen kwam ik op  FAQ. Dat is alleen al leuk omdat het klinkt als dat engelse scheldwoord-met-een-F. Ook al zijn het geen “Frequently Asked Questions” en is het me hoogstens 1x gevraagd maar WHO CARES! Als het beestje maar een naam heeft!  Wil jij nog iets vragen? Shoot!

 1. Of ik favoriete auteurs heb? Weet je dat niet dan? Foei!
  Ik ben al sinds ik een héél klein meisje was idolaat van Stephen King en dat is ook altijd zo gebleven. Verder las ik (stiekem) mijn moeders boeken van Virginia Andrews en ben ik die ook blijven lezen toen ik al ‘groot’ was. Verder lees ik graag Baantjer, James Patterson, Robin Cook en is Imagica van Clive Barker een van mijn favorieten. In mijn boekenkast kom je naast Stephen King ook nog wel wat verdwaalde chicklits tegen, en op mijn ereader is elk genre vertegenwoordigd. Sinds ik Colleen hoover heb ontdekt ben ik helemaal into New Adults en ik heb ze dus ook bijna allemaal gelezen. (Niet alleen die van Colleen, gewoon allemaal.)

  Of het moeilijk is om te schrijven en hoe dat moet, een boek schrijven
  Ik geef altijd hetzelfde antwoord. Ik heb geen idee hoe het moet, ik kan alleen vertellen hoe ik het doe. En dat is niet zo interessant want ik begin ergens, en ik stop als het goed is. Ik weet als ik begin niet eens hoe ik het wil laten aflopen, en zo is iets dat begon als een romantisch verhaal uiteindelijk geëindigd als een horrorverhaal. Dat kan zomaar. (Ik heb geen idee waarom deze vraag geen ‘2’ heet. Het lukt me op geen enkele manier om die ervoor te krijgen.
 2. Of ik ook nog wel eens andere dingen doe dan lezen of schrijven?
  Het was duidelijk dat degene die dat vroeg, geen kinderen heeft. Anders had hij het niet hoeven vragen. Ja, natuurlijk doe ik wel eens andere dingen. Die schone kleren die gewassen en gevouwen in de kast liggen die vliegen daar niet vanzelf in. Net als dat die aardappelen zichzelf niet schillen en de vloer af en toe gedweild moet worden omdat je anders eraan blijft plakken. Dus ja, zelfs met al dat gelees en geschrijf heb ik nog tijd voor mijn gezin, voor mijn huishouden, voor Coriovillum en ik heb zélfs tijd voor vrienden. GOED HÉ! Het kan nog allemaal zo chique klinken, aan het eind van de dag ben je nog steeds gewoon moeder en vrouw.
 3. Of ik hobby’s heb?
  Heb je even? 045 de serie is best wel een hobby van me. En Coriovillum ook. En Charmed kijken. Mijn nagels lakken en fotograferen. (Moet ik er ook goed in zijn of mag het ook gewoon alleen maar hobby zijn?) Verder maak ik sieraden, boekenleggers, sleutelhangers en probeer ik creatief te zijn door mokken te tekenen en kleur ik graag. Van die kleurboeken voor volwassenen. Ik ben van binnen denk ik een kleuter gebleven.
 4. Of ik me nooit schaam als ik iets geschreven heb?
  Schaam jij je als je iets leest? Nee? Waarom zou ik me dan moeten schamen als ik iets geschreven heb? Misschien voor mijn moeder. Daarom duurt het soms even ( Kuch *een jaar* /Kuch ) voor ik haar iets laat lezen maar ze is altijd even trots, en enthousiast. Dus nee. Ik schaam me nooit 😉
 5. Of ik mijn boeken niet goedkoper kan maken.
  Ja. Ik irriteer me dood aan de prijzen van boeken maar net als met alle andere dingen die je moet kopen kun je er weinig aan doen. Ik hoor vaak “Als jij je boeken niet zo duur zou maken zou ik ze kopen.” Waarom die personen in de veronderstelling zijn dat IK die prijs maak, dat is me niet helemaal duidelijk. Als het aan mij lag, dan mochten jullie allemaal gratis mijn boeken komen halen. Maar ik denk dat de uitgever, de vormgever, de corrector en de coverdesigner, de drukker en alle andere mensen die een bestand vol letters omtoveren tot een boek, daar niet zo happy mee zouden zijn. Dus ja, boeken zijn duur, en nee, daar kan ik niets aan doen.
 6. Waar ik toch al die ideeën vandaan haal.
  Tja. Nou zou het heel leuk zijn om te zeggen dat ik uit eigen ervaring put maar als je bedenkt wat ik schrijf is het misschien maar beter om dat niet te doen. Het antwoord is heel saai. Ik heb gewoon veel fantasie en ik schrijf het allemaal op! Met de helft doe ik niets, de andere helft komt vroeg of laat op papier terecht. Inspiratie is overal, en je weet nooit wanneer je net dat ene brokje kunt gebruiken. Soms vraag ik gewoon aan iemand ‘Hey, ik wil iets schrijven maar ik weet even niets. Heb jij een idee?’ En dan komt er nog iets goeds uit ook.
 7. Of mijn boeken ook in de bibliotheek te krijgen zijn.
  Niet allemaal, maar daar kun JIJ iets aan doen! Ga er eens heen (Als je lid bent hé, en dat ben je, anders zou je deze vraag niet stellen) en kijk in de computer. Grote kans dat je er eentje tegenkomt. Als dat nou niet zo is: meestal kun je een verzoek doen bij de bibliotheek om het boek te bestellen voor je en in de collectie op te nemen, en meestal keuren ze dat wel goed. Daar help je mij ook meteen mee! En als ze het niet willen inkopen, kunnen ze het bestellen bij een andere bieb. Dus, niet twijfelen! Doen! Op dit moment kun je ‘Het verleidingseffect’ lenen, ligt ‘Het is niet wat het lijkt’ in een paar bibliotheken en zijn er heel veel exemplaren van ‘Lot uit de loterij’ door heel Nederland te leen. Daar moet je toch even mee vooruit kunnen, nietwaar?

Toen ik besloot dat ik deze pagina ging maken zat ik vol ideeën wat ik hier neer kon zetten. Minstens 100. En nu ben ik ze vergeten. Fijn.

To be continued!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>